Speciaalbier kopen
Wil jij erg gemakkelijk bier ontdekken? De Beer heeft altijd de beste en mooiste speciaalbieren op voorraad. Bekijk hier de selectie en bier aanbiedingen.
Alles over speciaalbier
Wil je alles te weten komen over speciaalbier, van de historie tot de smaak tot aan waar je een speciaal bierpakket kan kopen? Dan zit je hier aan het juiste adres
Speciaalbier is een unieke en smaakvolle variant van bier dat door brouwerijen wordt geproduceerd met speciale ingrediënten en brouwmethoden. Het biedt een brede selectie aan smaken en stijlen, waardoor er voor ieder wat wils is. Bovendien wordt het vaak gebrouwen met lokale, seizoensgebonden ingrediënten, wat het een unieke, plaatselijke smaak geeft. Proef een glas speciaalbier en ontdek de rijke geschiedenis en traditie van deze bijzondere bierstijl.
Vind hier je favoriete speciaalbier en/of brouwer
Bier | Brouwerij |
---|
Maar wat is het nou precies?
Wat is (speciaal)bier?
Bier bestaat eigenlijk in principe uit 4 ingrediënten: water, graan, hop en gist. Zo dat is de basis. Vanuit daar kunnen we alle kanten opgaan. Laten we de verdieping ingaan.
Hoe wordt bier gemaakt?
Mouten
Het allereerste wat je gaat doen noem je mouten. Je laat het gerst weken in water, als het graan zich tot de nok toe heeft volgezogen met water kan het gaan ontkiemen in warme kamers. De graankorrel vormt dan een soort eiwit (enzymen) die vervolgens het zetmeel om zet in suikers. Wanner de gerst ontkiemd is worden de graankorrels gedroogd bij hoge temperaturen om zo het kiemproces te stoppen. Wat je dan hebt is mout. De mout is dan nog erg warm. Wil je bijvoorbeeld erg donker bier is dit warmer dan wanneer je lichter bier wilt brouwen. Dit mout heeft veel invloed op de smaak en kleur van het uiteindelijke resultaat: (speciaal)bier.
Maischen
Het mout wat gemaakt is wordt samengebracht met warm water. Hierdoor worden de eiwitten (enzymen) weer actief en breekt dit het zetmeel verder af tot er alleen maar suikers zijn. Als alle zetmeel verwerkt is en de suikers opgelost in het water zit filtert de brouwer de vloeistof. Dit vloeistof wordt ‘wort’ genoemd. Je krijgt een mengsel met deeltjes die in wort verwerkt zitten. Na het maischen wordt het wort gefilterd waardoor het draf en wort van elkaar gescheiden wordt. In een later proces worden de suikers die in het wort zitten omgezet in alcohol.
Koken
Het wort dat overblijft gaat de ketel in. Dit wordt aan de kook gebracht en hier wordt hop aan toegevoegd. Wanneer het kookproces voorbij is het de bedoeling het bier zo snel mogelijk af te koelen.
Gisten
Er zijn twee verschillende manieren om bier te vergisten. Je hebt bovengisting en ondergisting. Als het gisten wordt gedaan op kamertemperatuur komt de gist vanzelf langzaam bovendrijven. Dit komt dan op het bier te liggen. Als de temperatuur laag gehouden wordt blijft het gist op de bodem liggen. Tijdens het gistproces zet de gist de suikers om in alcohol een koolzuur.
Bottelen
Nu is het zaak om het bier in de flesjes (of blikjes) te stoppen. Vaak voordat het bier wordt gebotteld wordt er nog bier nog eens gefilterd om ervoor te zorgen dat de smaak niet veranderd in de fles. Bij witbieren is dit niet het geval vandaar dat witbieren vaak troebel zijn. Bij alcoholisch zwaardere bieren vindt er vaak nog een nagisting op de fles plaats. Hier wordt er ook niet nog gefilterd voordat het de fles in gaat. Nagisting kan best een tijdje duren. Er is een handig ezelbruggetje voor hoeveel alcoholpercentage gewenst is voor het bier zoveel weken moet het liggen. 10% alcoholpercentage is ongeveer 10 weken liggen.
Welke soorten speciaalbier zijn er?
Maar welke bierstijlen zijn er inmiddels? Je hebt wel honderden verschillende. Wij hebben slechts hier een handje of 3 vol gezet. De meeste populaire speciaalbier soorten in Nederland.
Barleywine
Donkergekleurd, hoog alcohol
Een type barleywine welke niet goed in de Amerikaanse of Engelse categorie past. Vaak een dik, lobbig bier met een stroperig mondgevoel. Gematigde bitterheid, overwege... Lees meer