Hoe organiseer je de ideale bierproeverij thuis?
Laten we eerst bij het belangrijkst beginnen? Wat is het aanbod op jou bierproeverij? De Beer helpt je wel even een klauwtje. Denk aan het bierspel, losse bierpakketten of organiseer elke maand zo'n proeverij met onze bierabonnementen.
Stappenplan (speciaal)bierproeverij
Een bierproeverij organiseren is geen lichte taak. Dus vandaar dat de Beer dit handige 7-stappenplan uit z’n kantoortje naar ons gromde. Braaf als wij zijn penden, we de tips van de Beer op, zodat ook jij makkelijk een geslaagde bierproeverij kunt organiseren. Zo hoef je dus geen uren te besteden aan de voorbereiding, maar kunnen jij en je vrienden snel doen wat het leukst is: lekkere nieuwe biertjes ontdekken.
1. Bepaal je publiek
Iemand die ooit in 1973 eens per ongeluk een pilsje dronk, ervaart bier op een hele andere manier dan iemand die dagelijks een Imperial Stoutje bij het ontbijt wegtikt. Op deze mensen (en iedereen ertussenin) stem je de bieren voor je bierproeverij af. Vraag dus van tevoren welke bieren men al lekker vindt en borduur daar op voort, maar schuw je eigen gutfeeling daarbij niet. Verras je publiek!
2. Selecteer de juiste bieren
Zorg voor een aangename mix tussen lichte en zware bieren, tussen blonde schonen en donkere spannenden én tussen zure en zoete bieren. Uiteraard kan een occasioneel bekend biertje ertussendoor geen kwaad, maar doe dat met mate. De verrassing en het ontdekken is waar je bierproeverij om draait.
3. Bepaal de volgorde van je bieren
Een goede stelregel is dat je met lage alcoholpercentages begint en rustig opbouwt naar de sterkere bieren. Qua smaak serveer je eerst de subtielere smaken (saison, witbier of Pils) en pas daarna de complexere (stouts, IPA’s en Porters). En in tegenstelling tot het echte leven: eerst het zoet, dan het bittere.
4. Zorg voor de juiste temperatuur
De drinktemperatuur doet heel veel met de smaak van bier. Te koud zorgt voor smaakvervlakking en te warm zorgt voor een al te intense ervaring. De meeste brouwers zetten de drinktemperatuur op de fles, maar mocht dat niet het geval zijn, dan heeft de Beer dit handige overzicht van drinktemperaturen van bier laten schrijven. Makkelijke stelregel: hoe complexer het bier, hoe hoger de temperatuur.
5. Kies de juiste glazen
Bierglazen zijn het gereedschap van je bierproeverij. En goed gereedschap is het halve werk. Je slaat geen spijker in het hout met een nijptang en je drinkt geen Imperial Stout uit een pilsglas. Zorg voor voldoende juiste glazen. Welke glazen bij welk bier horen, lees je op onze uitlegpagina, welk bier uit welk glas.
6. Eten en drinken tussendoor
Chips en al te zoute pinda’s zijn leuk voor de kroeg van Tante Leen, maar niet voor een serieuze zaak als een bierproeverij. Het zout vermoordt je smaakpapillen hartstikke dood. Dat moet je niet willen. Zorg voor lekkere kaas, worst, noten en/of droge toastjes. En drink veel water tussendoor. Dat laatste doe je overigens niet alleen voor de smaak. Ga je een stap verder en zoek je echt eten bij het bier? Kijk dan op onze foodpairing pagina voor tips.
7. Maak notities
Niets leukers dan een goeie discussie over de smaken van bier. Hoe is de schuimkraag? Hoeveel Van Dyckbruin zit er nou écht precies in de kleur? Hoe is de afdronk? Man! Zo veel te zeggen over bier, dat je er niet over uitgepraat raakt. Tenminste, als je het allemaal kunt onthouden. En daar komen onze proefnotitiekaartjes om de hoek kijken. Die kun je gratis bij ons bestellen.