Grijp niet naast de beste Bier Adventskalender ooit! Op = écht opperdepop!

Grijp niet naast de beste Bier Adventskalender ooit! Op = écht opperdepop!

Bierstijlen en soorten



Bij het selecteren van nieuwe bieren kijken we goed naar de verschillende bierstijlen. De stijlen lijken soms er veel op elkaar maar kunnen ook een complete tegenpool zijn. Als voorbeeld neemt de Beer vaak het verschil tussen een dessert wijn en een glas droge rose.

Wij vertalen deze stijlen naar smaakdata en plaatsen de stijlen in verschillende smaakgroepen. Dan kijken we naar de kenmerken als; bitter, zoet, zuur maar ook naar de intensiteit en fruitigheid van een smaak. Dit zetten we in een smaakspin zoals hieronder.

Populairste bierstijlen in Nederland

Een hele grove indeling qua bierstijlen

Bierstijlen kun je grofweg indelen naar ondergistend, bovengistend en wilde of hybride gisting. Gisten zetten de suiker in de wort (het bier in voorbereiding) om in alcohol. Is dus best een beetje belangrijk. Onderop vind je meer over de type gisting.

Bovengistend

Dit is een proces dat plaatsvindt bij temperaturen tussen 15 en 25 graden Celsius. De gist, die behoort tot de Saccaromyces Carevisiae, drijft bovenop de wort. Vandaar de naam ‘boven’gistend. Een nadeel van deze variant is dat bij dit soort hogere temperaturen bacteriën zich makkelijker kunnen vermenigvuldigen en dus niet ten goede komen aan de houdbaarheid van het bier. En toch... de meeste speciaalbieren zijn bovengistend.

Voorbeeld van bovengistende stijlen:
Weizen, Witbier, Special Belge, Porter, Stout, Brettanomyces Blond, Blond, Saison / Farmhouse Ale, Kuit, India Pale Ale (IPA), Tripel, Dubbel, Sterk Blond, Quadrupel.

Ondergistend

Ondergisting wordt ook wel lage gisting genoemd. Dit proces vindt plaats bij temperaturen tussen de 4 en 12 graden Celsius. Deze gistvorm behoort tot de Saccharomyces Carlsbergensis of Saccharomyces Uvarum. Ondergisting duurt langer dan bovengisting, maar bacteriën krijgen minder kans.

Voorbeelden van ondergistende stijlen:
Pilsener, Pilsener Urtyp, Oud Bruin (Nederlands), Bo(c)kbier, Dubbelbock.

Spontane gisting

Spontane gisting is de oudste manier om bier te vergisten. Er wordt gebruik gemaakt van gisten in de lucht die in de wort neerslaan en een gistingsproces op gang brengen. De hoeveelheid en soort gisten zijn hierbij nauwelijks te controleren en ook de efficiency van de gisten is veelal onbekend. Lambiek is een biersoort dat nog steeds gebrouwen wordt op basis van spontane gisting.

Voorbeelden van spontaangistende stijlen:
Kölsch, Alt, Geuze, Vlaams Rood / Bruin, Lambiek


Ontdek de wereld van speciaalbier

Proeverij bij de Beer

Altijd de beste bieren geselecteerd op basis van kwaliteit direct vanuit de brouwerij naar jouw keukentafel!

Bier Adventskalender 2024

Bier Adventskalender met hoogste vroegboekkorting

De beste, grappigste, lekkerste, meest exclusieve en growltastische adventskalender ter wereld is terug. Aldus een erg bescheiden Beer.

Bestellen Meer info